woensdag 19 oktober 2011

Technieken - evaluatie gebied

Herstructureren
Bij herstructureren zoek je overeenkomsten tussen de ideeën die zijn ontstaan bij de vorige fase. Deze ideeën kun je dan clusteren. Een cluster is een gebied waar al deze ideeën die een bepaalde overeenkomst hebben samen zijn genomen. De naam van de cluster slaat op de overeenkomst die de ideeën hebben. Alle ideeën moeten geclusterd worden en uiteindelijk blijft er dan ongeveer 1/10 van alle ideeën over die meegenomen worden voor de oplossing.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat je vanuit 100 ideeën over verbetering van het hbo er slechts een aantal uitpakt die realistisch zijn en ook uitvoerbaar. Deze ideeën  kunnen dan samen gevoegd worden of ideeën die niet goed zijn eruit halen. Zo blijven alleen de goede ideeën over. Met deze ideeën kan dan een goede oplossing bedacht worden.

Vaak worden de ideeën geclusterd in een COCD-box: 


  
Itemized-response-techniek
Bij deze techniek worden de oplossingen geëvalueerd aan de hand van 3 positieve opmerkingen en slechts 1 negatieve. Deze negatieve opmerking wordt positief benaderd. Omdat er slechts 1 negatieve opmerking gemaakt kan worden dient deze zo goed mogelijk te worden geformuleerd. Deze techniek past zowel binnen het evaluatie gebied als binnen het selectiegebied.

Een voorbeeld van hoe deze techniek kan worden toegepast is door het negatieve te formuleren met de zin: hoe kan je..? Door het op deze manier te doen kan je de oplossing verbeteren en zo een super oplossing bedenken. Bijvoorbeeld: Hoe kan je er voor zorgen dat er meer mensen groene energie gaan gebruiken? Door deze vraag te stellen wordt de oplossing verbeterd.


Targeting
Bij targeting gebruik je voor ieder cluster een ‘target’.  Daarvoor zorg je dat er een dartbord is met een kern, roos, bull’s eye, de ideale situatie. Vervolgens ga je per cluster na hoe ieder teamlid vindt dat dit cluster op de target staat. Zodra de targets ‘gevuld’ zijn, ga je in eerste na wat de krachten zijn die het cluster in zich heeft en het dichter naar het midden trekken  dat zijn de positieve punten van het cluster. Vervolgens bespreek je de krachten die het cluster van de ideale oplossing weghouden dat zijn dus de zwakke kanten van het cluster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten