dinsdag 18 oktober 2011

Creatieve sessie 3

Probleemstelling:
Wat kan de politie doen om het AMBER alert effectiever te maken onder jonge mensen tot 25 jaar?

Techniek:
Analogieën, deze techniek past goed bij de creatieve sessie omdat er hier een stapje terug wordt gedaan van de realiteit. Door met vreemde voorwerpen ideeën te genereren die bij de probleemstelling passen wordt er een op een abstracte creatieve wijze gebruik gemaakt van de sessie. Zo komen ook niet de meest voor de hand liggende ideeën naar boven maar juist nieuwe oplossingen.

Voorbeelden van 'vreemde voorwerpen': 





Draaiboek:
Bij binnenkomst wordt de groep verdeeld in teams. Dit zijn teams van  ongeveer 10 personen, afhankelijk van de grootte van de groep.  Er zijn waarschijnlijk 2 á 3 teams.

Na dat de groepen zijn ingedeeld en iedereen aanwezig is wordt de probleemstelling uitgelegd, gevold door de techniek die gebruikt gaat worden bij de sessie. Elk team krijgt 5 voorwerpen, deze voorwerpen staan los van de probleemstelling.

Bij de voorwerpen moet elke groep individueel 10 steekwoorden opschrijven. In totaal zijn er dus van elk teamlid 50 steekwoorden over de 5 voorwerpen. Hiervoor krijgt de groep 5 minuten. De voorwerpen worden opgeruimd en de blaadjes met de steekwoorden worden doorgegeven aan de andere teams.
Elke team heeft nu dus steekwoorden voor zich die niks te maken hebben met de voorwerpen die zij in de vorige ronde op hun tafel hadden staan. Met de steekwoorden die ze nu hebben moeten per team 5 oplossingen worden bedacht.

In totaal krijgen ze 10 minuten om deze 5 oplossingen te bedenken. De oplossingen worden in team verband bedacht. De grootte van de groep en de vele steekwoorden zorgen voor veel verschillende soort oplossingen.  De oplossingen worden ingeleverd bij de sessieleider.

Om een idee te krijgen waar de steekwoorden die elk team heeft gehad op slaan. Worden alle voorwerpen nog een keer laten zien. Zo wordt er tussentijds even stil gestaan bij waar iedereen mee bezig is geweest tijdens de sessie.

Vervolgens worden de oplossingen in de COCD-box geplaatst. Ieder mag individueel bepalen waar in de COCD-box een oplossing moet komen. Dit gebeurt door ieder zijn hand op te laten steken bij een bepaalde cluster binnen de COCD-box. 

Uiteindelijk mag ook ieder individueel stemmen wat nou eigenlijk de beste oplossing is, die de NS daadwerkelijk uit zou kunnen voeren. De winnaars van de beste oplossing krijgen een kleine prijs.

Hierna wordt er nog kort geëvalueerd over de winnende oplossing en waarom deze de beste is, de origineelste en de beste realiseerbaar.  Daarna wordt er bedankt voor de sessie en is de sessie afgelopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten