dinsdag 18 oktober 2011

Creatieve sessie 2

Probleemstelling:
Hoe kan de NS er voor zorgen dat treinreizigers  in de winter nog meer tevreden zijn?


Techniek:
Brainwriting: writing pool techniek,  Deze techniek pas goed bij de creatieve sessie omdat hierdoor veel verschillende ideeën van verschillende invalshoeken worden bekeken. Dit is handig omdat er veel doelgroepen zijn die met de trein reizen. Door de writing pool krijg je ideeën van de verschillende doelgroepen en vanuit daar kan een al omvattende oplossing worden bedacht. Ook kan hierdoor niet de individuele creativiteit worden aangetast.


Draaiboek
Bij binnenkomst wordt de groep verdeeld in teams. Dit zijn teams van 4 á 5 personen, afhankelijk van de grootte van de groep. 

Na dat de groepen zijn ingedeeld en iedereen aanwezig is wordt de probleemstelling uitgelegd, gevold door de techniek die gebruikt gaat worden bij de sessie. Ook worden er lege blaadjes uitgedeeld. Hier gaat de groep eerst individueel ideeën op opschrijven.

Op de blaadjes staat de probleemstelling nog eens duidelijk uitgelegd. Zodat deze niet vergeten wordt tijdens het genereren van de ideeën.

Vervolgens krijgt iedereen 3 minuten om individueel zo veel mogelijk ideeën op te schrijven. Nadat de 3 minuten om zijn worden alle blaadjes op een pool in het midden van de tafel gelegd. Dan begint de tweede ronde iedereen pakt een blaadje (van iemand anders) en leest deze ideeën en vult deze aan met eigen ideeën.

Als de eerste en de tweede ronde zijn geweest dan komt er een derde ronde. De blaadjes op de pool worden opengevouwen en van alle ingezamelde ideeën worden nu 5 oplossingen bedacht. Dit gebeurt in team verband. Iedereen heeft zo zijn eigen input in de oplossingen. Hiervoor krijgen de teams 8 minuten.  De oplossingen worden ingeleverd bij de sessie leider.

Vervolgens worden de oplossingen in de COCD-box geplaatst. Ieder mag individueel bepalen waar in de COCD-box een oplossing moet komen. Dit gebeurt door ieder zijn hand op te laten steken bij een bepaalde cluster binnen de COCD-box. 

Uiteindelijk mag ook ieder individueel stemmen wat nou eigenlijk de beste oplossing is, die de NS daadwerkelijk uit zou kunnen voeren. De winnaars van de beste oplossing krijgen een kleine prijs.

Hierna wordt er nog kort geëvalueerd over de winnende oplossing en waarom deze de beste is, de origineelste en de beste realiseerbaar.  Daarna wordt er bedankt voor de sessie en is de sessie afgelopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten