woensdag 19 oktober 2011

Creatieve sessie 1

Probleemstelling:
Hoe kan de overheid er voor zorgen dat kinderen onder de 18 minder snel overgewicht hebben?

Techniek:
Triggertechniek, De creatieve sessie die hierbij zou passen zou gebruik maken van de triggertechniek. De groep krijgt foto’s te zien van allerlei onderwerpen die met deze probleemstelling te maken hebben. Bijvoorbeeld: dikke kinderen, gezond voedsel, Sonja bakker etc. Door deze afbeeldingen te laten zien wordt de groep getriggerd met gezonde voeding en andere onderwerpen die een ‘o ja’ effect hebben op de groep.

voorbeelden van foto´s die tijdens de sessie gebruikt kunnen worden: 






Draaiboek:
Bij binnenkomst wordt de groep verdeeld in teams. Dit zijn teams van 4 á 5 personen, afhankelijk van de grootte van de groep.  

Na dat de groepen zijn ingedeeld en iedereen aanwezig is wordt de probleemstelling uitgelegd, gevold door de techniek die gebruikt gaat worden bij de sessie. Ondertussen worden ook de afbeeldingen uitgedeeld en een hand-out met de probleemstelling daarop nog eens vermeld en uitgelegd hoe de techniek werkt.

Vervolgens krijgen de teams 5 minuten de tijd om zoveel mogelijk steekwoorden (+/- 75) op te schrijven met de foto die zij voor zich hebben. Doordat zij getriggerd worden is het niet moeilijk om steekwoorden te bedenken die bij de probleemstelling passen.

Na deze 5 minuten krijgen alle teams nog eens 5 minuten, nu moeten ze met de steekwoorden die zij bedacht hebben zo veel mogelijk ideeën bedenken. Hoe creatiever hoe beter.  Uiteindelijk is de bedoeling dat ze rond de 10 ideeën hebben opgeschreven.

Van deze ideeën moeten ze er 3 uitwerken tot een concrete, creatieve oplossing. Deze worden ingeleverd bij een van de sessieleiders. Als alle oplossingen verzameld zijn worden ze allemaal geplaatst in de COCD-box. De oplossingen worden dan beoordeeld door een jury van mensen uit de groep.

Elk team mag 1 persoon aanwijzen die bepaald waar in de COCD-box de oplossing geplaatst wordt. Er mag overleg zijn met de rest van het team. De meerderheid van de stemmen bepaald waar in de COCD-box de oplossing geplaatst gaat worden.

De oplossingen die overblijven in het rode ‘origineel en realiseerbaar ‘ vak, worden nog eens beoordeeld. Dit keer individueel, iedereen stemt op de beste oplossing en zo wordt er een winnaar bekend. De winnaar van de oplossing krijgt een kleine prijs.

Hierna wordt er nog kort geëvalueerd over de winnende oplossing en waarom deze de beste is, de origineelste en de beste realiseerbaar.  Daarna wordt er bedankt voor de sessie en is de sessie afgelopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten