Goal-orientation techniek
Bij deze techniek gaat het er om dat je van te voren bedenkt: “wat is eigenlijk het doel?”. Zo baken je het probleem af door te kijken naar wat het goal is wat je uiteindelijk wilt bereiken. Als je eenmaal weet wat het doel is, dan kun je aan de hand daarvan oplossingen gaan bedenken die passen bij de doelstelling. Met die oplossing behaal je dan het doel.
Een voorbeeld van deze techniek is, een bedrijf wil 20.000 klanten hebben voor hun nieuwe product. Ze weten wat ze willen bereiken, dus nu kunnen ze kijken hoe ze dit doel gaan bereiken. Dit kan op tal van manieren. Er kunnen zowel praktische oplossingen worden bedacht als meer creatieve, zolang het doel maar gerealiseerd wordt.
Ladder van abstractie
Bij de ladder van abstractie ga je jezelf de vraag stellen: Waarom wil ik dit bereiken? Door deze vraag ga je omhoog of omlaag op de ladder van abstractie. Er staan twee vragen centraal als je deze techniek toepast. Als je omhoog gaat, dan vraag je jezelf af: waarom? Ga je omlaag dan vraag je jezelf af: wat houdt je tegen? Je gaat uit van een bestaande probleemdefinitie, maar door omhoog of omlaag te gaan kunnen er weer nieuwe probleemdefinities ontstaan.
Bijvoorbeeld: hoe kunnen we voorkomen dat er meer ontslagen vallen bij grote bedrijven? Als je dan omhoog gaat en jezelf de waarom vraag stelt kunt je zeggen: waarom wil ik dat er geen ontslagen vallen? Antwoordt daarop zou kunnen zijn: slecht voor de economie, slecht voor de werksfeer etc. Dus dan zou je de probleemdefinitie kunnen aanpassen en meer specifiek maken. Dit is een voorbeeld van een sessie uit de klas.
Wishfull thinking
Bij wishfull thinking ga je ervan uit wat de meest ideale oplossing voor het probleem zou kunnen zijn. Je gaat dan denken vanuit: “als ik kon toveren dan zou ik … “ Zo komt er een perfecte oplossing die niet praktisch is. Vanuit deze oplossing ga je op zoek naar een meer praktische oplossing en meer creatieve oplossingen.
In de creatieve sessie hebben wij ook een perfecte oplossing bedacht. Deze oplossing sloot goed aan bij de probleemstelling en vanuit deze oplossing zijn veel andere, creatieve en praktische oplossingen gekomen. Het probleem was dat de zeeman een beter imago moest krijgen zonder de collectie aan te passen, door wishfull thinking kwam duidelijk in beeld wat er verbeterd moest worden. Hierdoor kon er een goede praktische oplossing bij bedacht worden.
Herdefiniëren
Deze techniek is heel kort uit te leggen. Je past hem namelijk enkel toe als je een probleemdefinitie wilt herdefiniëren. Deze techniek komt dus altijd na een andere toegepaste techniek. Een voorbeeld is het hierboven genoemde, bij ladder van abstractie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten